وبلاگ

راهنمای خرید و انتخاب مانیتور مناسب

راهنمای خرید و انتخاب مانیتور مناسب

فهرست محتوا

مانیتور بدون شک یکی از حیاتی‌ترین لوازم کامپیوتر به حساب می‌آید و بدون آن، قادر به استفاده از کامپیوتر نخواهید بود. همین مسئله باعث می‌شود تا اهمیت خرید یک مدل مناسب از آن دوچندان شود. جدا از کلی‌ترین فاکتورها یعنی نیاز و بودجه، فاکتورهای مهم دیگری هم وجود دارند که هنگام خرید و انتخاب یک مانیتور مناسب باید به آن‌ها توجه کرد و البته به دو فاکتور ذکر شده هم مرتبط هستند. شما با خواندن ادامه‌ی مطلب با مهم‌ترین فاکتورها حین خرید مانیتور آشنا خواهید شد و با آگاهی بیشتری به سراغ انتخاب مدل مناسب خواهید رفت.

راهنمای خرید قطعات کامپیوتر

نوع استفاده و کاربرد

هر شخصی برای نیاز خاصی سراغ خرید مانیتور مناسب می‌رود. هر مانیتوری با توجه به مشخصاتش، بیشتر به درد کاربرد مخصوصی می‌خورد. برای مثال مانیتورهای با پنل خوب، سرعت و وضوح بالا بیشتر مناسب گیمینگ هستند. مانیتورهایی که روشنایی و کنتراست قوی و کیفیت رنگ بالایی داشته باشند، بهترین گزینه برای افراد حرفه‌ای و هنرمندها محسوب می‌شود. مانیتورهای فوق عریض هم به درد کسانی می‌خورد که هنگام کار با کامپیوتر، چند پنجره را به طور همزمان روبروی خود باز می‌کنند و نیاز دارند همه آنها یک‌جا در دسترس‌شان باشد.

بر همین اساس، شرکت‌های سازنده انواع مانیتور محصولات خود را در دسته‌بندی‌های مختلفی مثل مانیتور گیمینگ، مانیتور عمومی و مانیتور حرفه‌ای قرار می‌دهند. برخی مدل‌ها می‌توانند چند قشر را پوشش دهند. مثلا محصولاتی با پنل فوق عریض (Ultrawide) هم می‌توانند جزو مانیتورهای گیمینگ باشد و هم به عنوان یک مانیتور ترید استفاده شود.

اندازه صفحه

اندازه‌ی صفحه یکی از فاکتورهای رایجی است که هر شخصی هنگام خرید و انتخاب مانیتور مناسب به آن توجه می‌کند. اندازه‌ی صفحه با توجه به فضایی که برای مانیتور روی میز در اختیار دارید، فاصله‌تان از میز و همچنین نیازتان تعیین می‌شود. برای کارهای اداری ابعاد 22 اینچ گزینه‌ی مناسبی است. اما برای مصارف حرفه‌ای تر مثل گیمینگ یا نرم‌افزارهای پیچیده، بهتر است سراغ ابعاد 24 اینچ و بالاتر بروید.

وضوح تصویر هم می‌تواند روی ابعاد تاثیر بگذارد. مثلا مانیتور 4K در ابعاد کمتر از 27 اینچ، کیفیتی که باید را ارائه نمی‌دهد. مانیتورهای با ابعاد 27 اینچ و بیشتر برای عده‌ی دیگری هم کاربرد دارد؛ کسانی که دو یا چند پنجره‌ی مختلف را همزمان باز نگه می‌دارند، اما تنها یک مانیتور می‌خواهند.

وضوح صفحه

پر واضح است که هر چه وضوح یا همان رزولوشن صفحه‌ی مانیتور بالاتر باشد، تصاویر با کیفیت بهتری نمایش داده خواهند شد. همان طور که بالاتر هم گفتیم، وضوح و اندازه رابطه‌ی مستقیمی با هم دارند. این یعنی بر اساس وضوح مدنظرتان، باید سراغ اندازه‌ی مشخصی بروید تا تصویر کیفیت مناسبی داشته باشد. مثلا مانیتور 27 اینچی با وضوح 1080p Full HD به خاطر بزرگ بودن پیکسل‌ها، نتیجه‌ی خیلی جذابی نخواهد داشت.

از لحاظ کاربرد، برای کاربرد اداری وضوح 720p کفایت می‌کند و بیشتر از 1080p هم خرج اضافی است. اما برای مصارف دیگر مثل فیلم و سریال دیدن، بازی کردن، کار با نرم‌افزار یا موارد دیگر، حداقل استاندارد وضوح 1080p است.

پیشنهاد ما برای وضوح 1080p انتخاب یک مانیتور با ابعاد 21 تا 24 اینچ، برای وضوح 1440p ابعاد 23 تا 27 اینچ و برای وضوح 4K ابعاد 27 اینچ به بالا است. مانیتورهای گیمینگ با وضوح 4K قطعا بهترین تجربه بصری ممکن را به شما ارائه خواهند داد.

میزان روشنایی و کنتراست

روشنایی (Brightness) و کنتراست (Contrast) دو المان مهم برای تشخیص میزان کیفیت یک تصویر هستند. تعریف روشنایی که واضح است، اما کنتراست میزان درخشندگی و تمایز رنگ‌های مختلف را نسبت به هم در تصویر نشان می‌دهد. اگر بخواهیم جور دیگری این دو المان را تعریف کنیم، هر چه روشنایی یک صفحه بیشتر باشد، میزان تابش و درخشش رنگ‌های روشن بیشتر خواهد شد و هر چه کنتراست بیشتر باشد، رنگ‌های روشن روشن‌تر و رنگ‌های تیره تیره‌تر خواهند شد و به این ترتیب از هم تمایز پیدا خواهند کرد.

میزان روشنایی با واحد cd/m2 (کاندلا بر متر مربع) نشان داده می‌شود که معمولا بر هر مانیتور سه حالت مینیموم (Min)، معمول (Typ) و ماکسیمم (Max) دارد. میزان کنتراست هم با عبارتی عددی مثل 1000:1 نشان داده می‌شود که عدد اول برای روشن‌ترین پیکسل و عدد دوم (که همیشه یک است) برای تاریک‌ترین پیکسل است. هر چه عدد پیکسل روشن بزرگ‌تر باشد، میزان کنتراست مانیتور بیشتر است و قدرت بیشتری در تمایز رنگ‌ها دارد. برای روشنایی میزان 250 cd/m2 و برای کنتراست میزان 1000:1 نشان می‌دهد که مانیتور کیفیت خوبی در نمایش تصاویر دارد.

تعداد رنگ‌های قابل نمایش

این مورد در کنار روشنایی و کنتراست، مثلث اصلی تعیین کیفیت یک مانیتور در تعیین نمایش محسوب می‌شود. هر چه تعداد رنگ‌های قابل نمایش یک مانیتور بیشتر باشد، تصویر طبیعی‌تر و دقیق‌تر خواهد بود. اگر با نرم‌افزارهای طراحی یا تدوین کار می‌کنید، حتما باید این فاکتور را حین خرید و انتخاب مانیتور مناسب مد نظر قرار دهید.

نوع پنل

تلویزیون‌ها و مانیتورهای قدیمی برای نمایش تصاویر از تکنولوژی CRT بهره می‌بردند که در نتیجه، ابعادی بزرگ و وزن بالایی داشتند. اما به مرور زمان این تکنولوژی LCD بود که جایگزین آن شد. طی سال‌های گذشته بیشتر از تکنولوژی OLED شنیدیم که در ساخت تلویزیون‌های جدید رایج شده است، ولی هنوز تکنولوژی LCD تکنولوژی اصلی برای ساخت مانیتور به شمار می‌رود.

این مانیتورها داخل خود یک پنل تشکیل شده از کریستال مایع دارند که با جذب نور، تصاویر مختلف را نمایش می‌دهد. خود این پنل سه نوع رایج IPS و VA و TN دارد که هر کدام دارای قوت و ضعف خود هستند.

پنل IPS بهترین پنل از لحاظ کیفیت نمایش رنگ‌هاست و بیشترین طیف رنگ را پشتیبانی می‌کند. پس اگر کیفیت رنگ‌ها و تصویر برایتان بیشترین اهمیت را دارد، باید بدون درنگ سراغ پنل IPS بروید. پنل VA از این لحاظ در رتبه‌ی بعدی قرار می‌گیرد، اما در عوض بهترین کنتراست را بین سه پنل دارد. پنل‌های VA همچنین این پتانسیل را دارند تا تصاویر را با فرکانس 144 و 240 و حتی 360 هرتز نمایش دهند و به همین خاطر، بسیاری از گیمرها سراغ مانیتوری با این پنل می‌روند. البته در عین حال میزان تاخیر بیشتر نسبت به دو مدل دیگر، باعث شده تا برای گیمرهای حرفه‌ای بهترین گزینه نباشد.

پنل TN سومین و آخرین این پنل‌هاست که از جهات بسیاری مثل کیفیت رنگ، زاویه دید ضعیف‌ترین است، اما در عوض میزان تاخیر بسیار کمی دارد که آن را به بهترین گزینه برای گیمرهای حرفه‌ای تبدیل می‌کند که سراغ بازی‌هایی مثل Dota 2 و LoL یا شوترهای رقابتی می‌روند و سرعت برای‌شان حرف اول را می‌زند. البته این به معنی عدم وجود تاخیر کم در پنل‌های دیگر نیست، اما هزینه‌ی نهایی آن‌ها بیشتر از پنل TN می‌شود.

آشنایی با انواع پنل مانیتور IPS و VA و TN

رفرش ریت

این فاکتور در واقع میزان فریمی که مانیتور در هر ثانیه نمایش می‌دهد را تعیین می‌کند و با واحد هرتز (Hz) شناخته می‌شود. استاندارد امروزی مانیتورها، رفرش ریت (Refresh Rate) 60 که یعنی تصاویر متحرک را به صورت 60 فریم بر ثانیه نشان می‌دهد. مانیتورهای با رفرش ریت بالاتر بیشتر برای گیمینگ کاربرد دارد که در آن‌ها واکنش سریع و نرم بودن تصاویر حرف اول را می‌زند.

میزان تاخیر

میزان تاخیر (Response Time) نشان‌دهنده‌ی حد فاصل زمانی بین اجرای یک فرمان توسط شما (با موس، کیبورد یا هر وسیله‌ی ورودی دیگر) تا لحظه‌ی اعمال آن در تصویر است. این تاخیر با توجه به مقدار بسیار کم آن برای اکثر افراد به چشم نمی‌آید، اما برای برخی افراد به خصوص گیمرهای حرفه‌ای اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند. یک مانیتور استاندارد امروزه باید میزان تاخیر حداکثر 5 میلی ثانیه‌ای داشته باشد، اما برای گیمرهای حرفه‌ای، بهترین حالت انتخاب و خرید یک مانیتور مناسب با تاخیر 1 میلی ثانیه‌ای یا کمتر است.

زاویه دید

تصویر یک مانیتور هنگامی که مستقیم به آن نگاه می‌کنید در بهترین حالت ممکن است، اما چه به سمت کناره‌ها بروید و مایل‌تر به آن نگاه کنید، کیفیت رنگ‌ها کم‌تر خواهد شد. به طور معمول شاید زاویه دید فاکتور خیلی مهمی نسبت به دیگر فاکتورها نباشد، اما در واقع هر چه زاویه دید یک مانیتور بیشتر باشد، معمولا کیفیت بهتری در نمایش رنگ‌ها دارد. پس بد نیست به زاویه دید به عنوان یک فاکتور جانبی اما غیر قابل انکار نگاه کنید.

مشخصات پایه و میزان چرخش

این احتمال وجود دارد که از همان اول، مانیتور ارتفاع یا زاویه‌ی مناسبی نسبت به چشمان شما نداشته باشد. این مسئله می‌تواند ناشی از کوتاه یا بلند بودن بیش از حد میز یا صندلی باشد. برخی با قرار دادن کتاب یا یک جعبه زیر پایه‌ی مانیتور سعی می‌کنند این مشکل را حل کنند، اما چه بهتر اگر خود مانیتور قابلیت چرخش و تغییر ارتفاع داشته باشد.

مزیت تغییر ارتفاع بیشتر مخصوص مانیتورهای گران‌قیمت است، اما امروزه اکثر مانیتورها امکان چرخش افقی تا حداقل 30 درجه را به شما می‌دهند. مانیتورهای گران‌تر مثل مانیتورهای گیمینگ امکان چرخش در جهت عمودی را هم دارند.

نوع و نسبت صفحه

نسبت صفحه در واقع نسبت طول به عرض صفحه‌ی مانیتور است که اکثر مانیتورهای امروزی از نسبت 16:9 بهره می‌برند. اما مانیتورهای عریض‌تر یا Ultrawide با نسبت 21:9 هم وجود دارند که البته هنوز رواج زیادی پیدا نکرده‌اند. مانیتورهای فوق عریض بیشتر برای کاربردهای تخصصی‌تر یا افرادی مفید است که می‌خواهند چند پنجره را در یک مانیتور باز نگه دارند. این مانیتورها می‌تواند برای علاقه‌مندان به تماشای فیلم‌های سینمایی هم وسوسه‌کننده باشد.

خرید مانیتور مناسب - نسبت صفحه

ظاهر و قابلیت‌های دیگر

ظاهر مانیتور چیزی است که بیشتر به سلیقه‌ی هر شخص مربوط می‌شود. مثلا براق بودن یا نبودن بدنه می‌تواند برای برخی مهم باشد. میزان حاشیه‌ی دور صفحه هم امروزه برای اکثر افراد اهمیت دارد. البته جنس خود بدنه چیزی است که بهتر است به آن توجه کنید و برای مثال بدنه‌ی آلومینیومی از لحاظ مقاومت و دوام از بدنه‌ی پلاستیکی برتر است.

به جز قابلیت‌های مشخصی که در تمام مانیتورها وجود دارد و استاندارد محسوب می‌شوند، برندهای مختلف تولید‌کننده‌ی مانیتور هم به عنوان وجه برتری و تمایز، قابلیت‌هایی را در محصولات خود می‌گنجانند. فیلتر حذف نور آبی برای محافظت از چشمان، حالت Night Mode برای تماشای تصویر در محیط تاریک و حالت‌های دیگر مثل حالت گیمینگ یا سینماتیک از این قبیل هستند که بهتر است به آن‌ها حین خرید و انتخاب مانیتور مناسب توجه داشته باشید. دو شرکت انویدیا و AMD هم تکنولوژی‌هایی با نام G-Sync و FreeSync را در اختیار این سازنده‌ها قرار داده‌اند که تمرکز اصلی آن‌ها روی بازی‌های ویدیویی است و کمک می‌کند تا بازی‌ها حین اجرا، تصاویر نرم‌تر و تاخیر کمتری داشته باشند.

امیدواریم که با توضیحاتی که در این مطلب ارائه دادیم، راحت‌تر به انتخاب و خرید مانیتور مناسب برای نیازتان بپردازید. شما از طریق لینک زیر می‌توانید مانیتورهای موجود برای فروش در وب‌سایت کالاهمراه را مشاهده کنید.

خرید انواع مانیتور با بهترین قیمت از فروشگاه کالاهمراه

سایر مقالات وبلاگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
شروع به تایپ کردن برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید.
فروشگاه
0 مقایسه
0 موارد محصول